Yüksekte çalışma eğitimini kimler almalı? Kimler bu eğitimi verebilir?

İSG HABER AJANSI Ülkemizde yaşanan iş kazalarının en önemli nedenlerinden biri yüksekte çalışma sırasında düşme olarak tanımlanabilir. Özellikle inşaat, gemi söküm gibi yüksekte çalışmayı gerektiren iş kollarında yüksekten düşerek hayatını kaybeden veya ağır şekilde yaralanan işçiler bulunuyor. Bu sebeple, yapı işlerinde olsun veya olmasın yüksekte çalışmanın söz konusu olduğu her iş veya işyeri için çalışanlara Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümleri gereği yaptıkları işe özgü olarak yüksekte çalışma ile ilgili eğitim verilmesi gerekir. İş yerleri tarafından Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği kapsamında ise bu Yönetmeliğin Ek-4 bölümünün “Yüksekte Çalışma” başlığı altında yer alan 2. maddesinin (g) bendinde “Bu alanlarda çalışanlara yüksekte çalışmayla ilgili tehlikeler, riskler, kontrol tedbirleri ve güvenli çalışma yöntemleri konularında eğitim verilir.” hükmünde yer alan hususlar da dikkate alınmalıdır. Yüksekte çalışma eğitimi kimler tarafından verilmelidir? İş yerinde bulunan mevcut iş güvenliği uzmanı bu eğitimi verebilir mi? soruları işçilerini yüksekte çalıştırması gereken işverenler tarafından sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor. Bu kapsamda, İş sağlığı ve güvenliği mevzuatında yüksekte çalışma eğiticisi diye bir tanım veya yüksekte çalışma eğitici belgesi diye bir belge tipi veya zorunluluğu yoktur. Benzer şekilde mevzuatta IRATA veya SPRAT gibi belgelere sahip olma zorunluluğuna da yer verilmemiştir. Yüksekte çalışma ile ilgili eğitim, Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 13. Maddesinde belirtilen kişi veya kurumlar tarafından verilebilir. Yani uzmanlık alanı yüksekte çalışmaya uygun olması kaydıyla bu eğitimi işyerinde görevli iş güvenliği uzmanı da verebilir. Ancak görevlendirilmiş iş güvenliği uzmanları dışında da yönetmelikte yer alan bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından yüksekte çalışma eğitimi alınabilir. Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından yüksekte çalışma eğitimi almak için tıklayınız İSG Haber Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız İSG Haber Twitter hesabımıza ulaşmak için tıklayınız

Üst Alt